Jump to content
nasiona marihuany, nasiona konopi
bac-online.pl ganjafarmer.com.pl
BACker

pH - znaczenie optymalnej kwasowości gleby

Recommended Posts

zuurtgegraad-ph-plantenvoeding.jpg

 

Kwasowość, czyli pH, odgrywa ważną rolę w procesie rozwoju rośliny. pH wpływa na to, jaką formę mają składniki odżywcze obecne w glebie, a w dalszej kolejności na dostępność tych składników. 

Każdy żyjący organizm potrzebuje składników odżywczych, aby rosnąć i się rozwijać. Tak samo jest w przypadku roślin. Potrzebują one zawartych w glebie minerałów. Ważnymi składnikami odżywczymi dla roślin są:

  • Bor: wzmacnia błony i pobudza rozwój punktów wzrostu. 
  • Wapń: jest składnikiem ścian komórkowych i jako taki wzmacnia komórki. 
  • Chlor: jest niezbędny dla zachowania bilansu soli i pobierania innych składników odżywczych. 
  • Fosfor: odpowiada za transport energii w roślinie. Jest ważnym pierwiastkiem dla budowy korzeni, kwiatów i nasion. 
  • Żelazo: jest niezbędne do rozwoju chloroplastów. 
  • Wapń: aktywuje różne enzymy i odgrywa istotną rolę w bilansie soli w roślinie. 
  • Miedź: jest niezbędna w wielu reakcjach utleniania i redukcji w roślinie. Reakcje te nie mogłyby zachodzić bez miedzi. Miedź umożliwia również tworzenie się witamin.  
  • Magnez: jest składnikiem chloroplastów i budulcem enzymów oraz ścian komórkowych. 
  • Mangan: jest niezbędny do utrzymania wytrzymałości chloroplastów i umożliwienia uwalniania tlenu. Dzięki niemu możliwy jest też metabolizm rośliny. 
  • Molibden: jest niezbędny do pobierania azotu (wiązania azotu i redukcji azotanów). Molibden jest budulcem niektórych hormonów roślinnych. 
  • Nikiel: umożliwia funkcjonowanie enzymów w celu utrzymania obiegu azotu. 
  • Azot: jest ważnym składnikiem między innymi aminokwasów i chloroplastów. Azot pobudza wegetatywny rozwój rośliny. 
  • Cynk: jest składnikiem różnych enzymów. 
  • Siarka: jest składnikiem różnych aminokwasów i białek. Wspiera również wzrost korzeni i twardość roślin. 

Problemy związane ze wzrostem roślin

Problemy ze wzrostem roślin mogą być spowodowane niedoborem składników odżywczych, przypuszczalnie związanym z pH gleby. Optymalny poziom pH wynosi od 6 do 7. Niski poziom pH (środowisko kwaśne) zatrzymuje pobieranie składników odżywczych. Dzieje się tak dlatego, że jony mają negatywny wpływ na wzrost korzeni, a w efekcie na pobieranie składników odżywczych. Ponadto niskie wartości pH zmniejszają dostępność składników odżywczych. Z drugiej strony, wysoki poziom pH może powodować przybieranie przez substancje odżywcze różnych postaci, które nie mogą być przyswajane przez rośliny lub są przyswajane w mniejszym stopniu. 

Wpływ kwasowości na absorpcję azotu

Dobrym przykładem znaczenia kwasowości jest pobór azotu (N₂): rośliny nie mogą przyswajać tej substancji jako gazu i dlatego muszą pobierać ją z gleby, gdzie występuje ona w postaci azotanu lub amonu. 

W procesie tym niezbędny jest udział różnych bakterii: 

  • Bakterie wiążące azot umożliwiają przekształcanie azotu znajdującego się w atmosferze w amon. 
  • Bakterie gnilne przekształcają zużyte białko martwych organizmów w amoniak. 
  • Bakterie azotynowe przekształcają amoniak w azotyn. 
  • Bakterie azotanowe przekształcają azotyn w azotan. 

Krótko mówiąc, bakterie te są niezbędne roślinom do wchłaniania azotu.Bakterie działają najskuteczniej przy poziomie pH wynoszącym od 6 do 7. Poniżej 6 nitryfikacja występuje w coraz mniejszym stopniu. Ma to ogromny wpływ na roślinę, ponieważ znaczenie azotu jest bardzo istotne. Na przykład azot jest niezbędny do produkcji nukleotydów, które są budulcem DNA. Bez azotu roślina nie jest w stanie odnawiać swoich komórek, co ostatecznie powoduje jej obumarcie. 

Regulatory pH BAC

Aby umożliwić zwiększenie lub zmniejszenie poziomu pH gleby, BAC oferuje produkty o wysokim stężeniu pH⁻ i pH⁺. Umożliwiają one stabilizację zbiornika wodnego, tak aby gleba mogła osiągnąć optymalny poziom pH. Produkty te można zamówić w naszym sklepie internetowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ph.thumb.png.6f6a856f6501fa7abd849e83f871eb09.png

BAC regulator pH

Silnie skoncentrowany produkt do obniżenia (-) lub podwyższenia (+) pH.

Zalety:
  • Silnie skoncentrowany produkt
  • obniża (-) / podwyższa (+) pH

Faza życia: cały okres uprawy

Rodzaj podłoża: Ziemia, kokos, hydroponika

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+