Jump to content
Aby oglądać GrowLogi i zdjęcia z działów InDoor oraz OutDoor galerii musisz się zalogować ! ×
nasiona marihuany, nasiona konopi
marihuana
GanjaFarmer
dutch-passion.com GROWSHOP HEMP.PL thc-thc.com

Wino z Hibiskusa


Recommended Posts

:elo:

Nastawiam to winko juz 4 Raz I jest to najlepsze wino do tej pory jakie zasmakowalem, smakuje kazdemu bez porownania do sklepowego I na dodatek zdrowe I bez siarki I tym podobnych naprawde polecam winko wychodzi slodkie musimy sie tylko upewnic zebysmy kupili drozdze ktore przerabiaja do 13% alkoholu nie wiecej ?

(Balon 25L najlepiej 30L na pierwszy miesiac latwiej wyciagnac rodzynki ale nie jest konieczny)

SKŁADNIKI: - 600g suszonych kwiatów Malwy Sudańskiej (Hibiskusa) - 1kg rodzynek - 100g kwasku cytrynowego - 50g czarnej herbaty - Drozdze do 13% przygotowania 6kg cukru, balon lub pojemnik fermentacyjny z korkiem i rurką fermentacyjną, sitko, lejek, wężyk do ściągania winka znad osadu i trochę cierpliwości ? PRZEPIS: Do 3l gorącej wody wrzucić kwiaty hibiskusa, odczekać kilka minut. Gotowy napar odlać, a kwiaty powtórnie zalać 3l wody. Czynność powtórzyć jeszcze raz. W tak przygotowanym, gorącym naparze rozpuścić 3 kg cukru. Całość wystudzić i przelać do balonu. Dodać sparzone wcześniej rodzynki i kwasek cytrynowy. Uwodnić drożdże: do szklani wlać 100ml letniej wody, wsypać drożdże i odstawić na pół godziny. Po tym czasie przelać do nastawu. Uzupełnić balon do 18l. Całość dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do fermentacji. Pamiętajcie o tym, żeby zostawić trochę miejsca w balonie na ewentualną pianę, która może się pojawić przy fermentacji i na drugą partię cukru, tak żeby ostatecznie wyszło nam 25l litrów przepysznego winka:) Po około 10 dniach fermentacji dodać kolejną partię cukru. W 4l wody rozpuścić 3kg cukru. Tak powstały syrop cukrowy dodać do nastawu i odstawić do dalszej fermentacji. Po około miesiącu, kiedy cukier wyfermentuje, przelać nastaw przez worek filtracyjny, sitko lub inne pomocne narzędzie w celu pozbycia się rodzynek. Jest to dobry moment na spróbowanie wina, ocenę jego smaku, ewentualne dosłodzenie. Odstawić do dalszej fermentacji. Po pojawieniu się osadu (za około 2-3 tygodnie) zlać wino znad osadu przy pomocy wężyka. Proces ten wykonać kilkukrotnie w przeciągu dwóch miesięcy aż do pełnego wyklarowania winka i gotowe!

 

7HxRl9~2.jpg

Edited by Virandell
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Privacy Policy to insert a link to the Privacy Policy page GDPR - Website only for adults, 18+