TeHaCeusz Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 chcialbym zeby kazdy z was napisal w jaki sposob suszy weed i ile i jak dlugo pozdro. dodam jescze ze piszcie jakie macie warunki , wiecie n - temp wilgoc itd pozdro ziomki mi sie suszy teraz 4 dzień i juz praktycznie wiór jest Susze w ciemnym miejscu w pudełku otwartym. Jutro wrzuce do słoika i postawie na jakiś czas żeby się z curringowało Pozdro Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Pustelnik Opublikowano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2010 Wszystko zalezy od tego, czy zalezy mi na jakosci, czy mam czas, czy chce sobie wysuszyc na szybkiego i zasmakowac. Wtedy piekarnik z termoobiegiem, rozgzany do 30-40st. lampka w piekarniku przykryta aby bylo ciemno, godzina dwie i mam w dosc szybki sposob ziolko, ktore idzie palic. Wiadomo, nie jest to taka jakosc, jak przy suszeniu samoczynnym, ale o wiele lepsza niz grzejniki,mikrofalowki. Zwlaszcza wykorzystuje to jak plony dochodza, cos przytne aby sprobowac, lub gdy potrzebuje troche kwiata na nastepny dzien. Gdy susze w takim piekarniku, dzien przed aby miec na zajutrz ziolo to tak aby nie bylo calkiem suche i niby gotowe, tylko lekko wilgotne. Poniewaz, przez noc gdy zostawimy takie ziolo na kartce, lub w pojemniku to ono wtedy sie wykuruje przez noc, i rano mamy dosc dobry stafik. Lecz, jezeli chodzi o suszenie gdy zalezy mi na jakosci to susze na sitach, w wentylowanym boxie, gdy bedzie gotowe pakuje wszystko w pojemniki i curinguje. Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
dieselM8 Opublikowano 3 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2010 To moze i ja dorzuce cos od siebie na temat suszenia Dlugosc procesu suszenie jest zalezna od wielkosci topow jakie posiadamy, temperatury i wilgotnosci otoczenia. Jezeli twoje topy sa suche jak wior po 4 dniach to niestety ale straciles juz cala esencje i topy beda smierdziec jak chwasty czy ogorki. Im dluzej wydluzasz proces suszenia tym topy beda smaczniejsze, mialy lepszy zapach i beda mocniejsze gdyz podczas takiego curringu ziolo jeszcze dochodzi. Im nizsza temperatura i wyzsza wilgotnosc tym topy beda wolniej schly. Topy trzymasz np w budelku powieszone do gory nogami gdzie dostaje jest cyrkulacja powietrza. I tu uwaga. Jesli cyrkulacja bedzie zbyt duza lub wsadziles topy do bardzo duzego pudla to tym szybciej ci wyschnie. Powietrze ma tam tylko nie stac w miejscu przez dluzszy czas tylko byc delikatnie wymieniane. Kiedy dotykam topa i czuje ze jego wierzchnia warstwa juz jest sucha ale w srodku jeszcze jest sporo wilgoci, biore wyjmuje topy i ukladam jeden na drugim w worku i worek nomalnie zamykam. Po 24 godz otwieram i sprawdzam stan. Jezeli topy sa zbyt mokre to wieszam znowu. Musicie pamietac by czesto sprawdzac topa bo po takim wyjeciu z torby zacznie coraz szybciej sie wysuszac. Jezeli topy nadaja sie na normalny curring wrzucam je do takich zapinanych koszulek(widoczne w moim pamietniku) i wypelniam okolo 2/3 pojemnosci.Zostawiac na 24 godz i potem sprawdzam jak sie prezentuje. Przez pierwszy tydzien otwieram codziennie zeby wymienic powietrze. Nastepny tydzien co 2/3 dni. Po okolo miesiacu zaczynam owierac juz tylko co tydzien. Musisz ciagle uwazac zeby ci plesn nie naszla. Jezeli cos zauwazysz przesusz kilka godzin matex i spowrotem do torby. I tak przez nastepny miesiac. Ogolnie proces szuszenia trwa jakes 2 miesiace. Po tym czasie zamykam w pojemnikach proznowych i otwieram je tylko zeby boba wyjac Matex bardzo intensywnie pachnie, super klepie i zajebiscie wyglada i dalej powolutku sie suszy. Pozdro DieselM8 Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Bebook Opublikowano 22 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2010 A ja polecam suszenie w ten sposob że dzien na kartce gdzieśtam położone, potem dzien w słoiku zamknięte szczelnie... TO wtedy się tam kisi nie umiem określić tego inaczej i wilgotność się wyrównuje i przechodzi z wewnątrz topa na zewnątrz gdzie juz sie troche podsuszyło. Na tym w sumie polega curiung no ale ja załatwiam sprawe za jednym razem i susze i kisze naraz... I tak na zmiane na kartke i do słoika... Po tygodniu przerwa i potem mozna dosuszyc sobie do konca... Dzieki temu topki nie tracą zapachu jak to bywa niekiedy i nie walą sianem czy jak to kto zawsze spierdoli sprawe i ładnie pachną... No chyba ze trzeba na szybko to do mikrofalowki z przycięcia topków z outa Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
dieselM8 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Bebooka sposob tez jest swietny. Tylko trzeba pamietac ze z kazdym nastepnym wyjeciem go z pojemniczka krocej go suszyc bo staje sie bardzo szybko coraz bardziej suchy. Ale ogolnie preferuje moj sposob W koncu im dluzej schnie tym lepsze aha co do tego zapachu co wspomniales. Wiekszosc ludzi po prostu za mocno wysusza stuff i jak juz wsadzaja do sloika to nie ma tej wilgoci w srodku i nici. A matex smierdzi jak ogorki lub siano. Lol mikrofali nienawidze. Jak na szybko to piekarniczek na powiedzmy 70 stopni i czekac Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
GIBgibon Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 a co myslicie zeby popodwieszac topki w boxie z lekka cyrkulacja powietrza(oczywiscie ciemnia)?Czy to wystarczy?Nie bede mial chyba okazji bawic sie w dluugie suszenie i curringi,ale nie chcem tez stracic smaku badz mocy.Chcialbym sie wyrobic do 10dni z suszeniem Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
niewinny_89 Opublikowano 17 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 A ja jestem nowy, niedoswiadczony i wogole zapoznaje sie z forum bo chce cos pouprawiac out w nastepnym sezonie, i moze in juz niedlugo zaczne tez, wiec szukam roznych informacji. Powiedzcie mi koledzy czy po zbiorach mozna suszyc topy w suszarce do grzybow? Bardzo przepraszam za brak polskich znakow, ale komp mi padl i pisze z komorki... Pzdr:) Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
LG :) Opublikowano 30 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Wysuszy się, ale w smaku będzie jak siano prawdopodobnie. Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
LepiSie Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 baa ostatnio bylem u kolesia i zachwycal sie jakie to palenie on nie zrobil to mowie daj zapalic jak wziolem bucha to prawie sie pozygalem, dlaczego ? Suszone na szybkiego i strasznie nawozami strzelalo, lecz co mnie zdziwilo to to ze on mowi ze takie ma byc, bo przecietny klient okresla moc ziola po zapachu i jak je**e po gardle im bardziej gryzie i robi ze kaszlesz tym w ich mniemaniu mocniejsze ... dziwna polityka ale o dziwo to sie sprawdza... dzieciaki wola palic az sie pozygaja, niz ze smaczkiem ( ktorego nie znaja ) Susz przez 5-10dni potem zrob curring na tydzien min. i zobaczysz na prawde dobra MJ Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
orson Opublikowano 7 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2011 ja mam zamiar standardowo;D poobcinac topy pozniej do groy nogami do pudla z 2 wiatrakami wlot i wylot i niech schnie Odnośnik do komentarza Share on other sites Więcej opcji udostępniania...
Recommended Posts