Skocz do zawartości

Poprawna pisownia.

48 odpowiedzi w tym temacie

Ankieta: Poziom gramatyki i poprawności języka na forum (124 użytkowników oddało głos)

Głosuj Goście nie mogą oddawać głosów

#1 Gość_ModY_*

• Gość

Napisano 07 marzec 2009 - 17:20

Zauważyłem, że coraz więcej osób zaczyna popełniać straszne byki podczas pisania nowych postów. Nie chodzi mi tutaj o byki typu "sie" bez końcówki 'ę' ale o wyrazy typu:
-ktury,
-tesh/tesz,
-powarznie,
-morzna

i wiele innych.

Nie wiem czy tylko mnie to irytuje, że coraz więcej osób kaleczy język polski ale też, że tego się nie da czytać. Już się nie czepiam tam wyrazów bez polskich znaków czy braku przecinka. Ale jak ktoś piszę cały opis swojego growboxa w jednym zdaniu to lekka przesada.

Proponuję:
-aby administratorzy/moderatorzy nagradzali jednym 'warnem' za masakryczne błędy lub dawali warna dopiero po którymś tam upomnieniu.
-użytkownicy zainstalowali sobie Firefoxa wraz z polskim słownikiem, który podkreśla błędy.

Firefox-najnowsza wersja:
ŚCIAGNIJ

oraz wtyczka do poprawiania błędów

ŚCIĄGNIJ

Jak zainstalować ? Ściągnąć najpierw Firefoxa, zainstalować a następnie wejść poprzez firefoxa i ściągnąć w/w wtyczkę i ją również zainstalować.

Co inni użytkownicy na to ?

Peace ;)

HEMP.PL...&... ......Pełny profesjonalizm od 1999r...... HEMP.PL...&... ......Nawozy: Canna, Biocanna, Atami, Hesi, Hy-Pro, Biobizz, Plagron, GHE ...itd...... HEMP.PL...&... ......Oświetlenie: Energooszczędne, Led, HPS, MH, Philips, GIB Lighting, Osram, Elektrox .....itd...... HEMP.PL...&... ...... Systemy Hydroponiczne, Aeroponiczne, Wertykalne, Ukorzeniające...... HEMP.PL...&... ......Pomiar i regulacja pH, Automatyczne Systemy Sterujące...... HEMP.PL...&... ......Separatory pyłu, Extraktory, Prasy, Jonizatory...... HEMP.PL...&... ......Wentylacja, Filtracja powietrza, Neutralizacja Zapachów...... HEMP.PL...&... ......Dwutlenek Węgla CO2, Doniczki, Zbiorniki, Podłoża Uprawowe, Folie Specjalistyczne...... HEMP.PL...&... ......Lufki, Fajki Wodne, Blunty, Bibułki, Grindery-Rozdrabniacze, VAPORIZERY, wagi elektroniczne i wiele innych ........ zobacz sam :)...... HEMP.PL...&...

#2 dubselekta

• Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 17:36

mi się to nie podoba, nie jestem za tym żeby ludzi karać za kilka przekręconych literek. Każdy pisze jak chce. nie bądź mentalnym niewolnikiem!
pokój

#3 Gość_ModY_*

• Gość

Napisano 07 marzec 2009 - 18:19

Nie jestem mentalny. Nie mówię tutaj o przekręcaniu literek. Na innym forum [peb] też na początku budziło to kontrowersje a dziś praktycznie nie ma postu z większymi gafami.

Mam tu na myśli błędy tragiczne, które łamią wszelkie zasady poprawnej polszczyzny. Ale skoro ludzie wolą, żeby za pół roku 80 % ludzi będzie pisać 'ktury' i wolą kaleczyć język droga wolna. O forum świadczy również jak porządek jest pilnowany.
dubselekta na polskim czy gdzieś indziej również piszesz po kropce z małej ? Wiesz jak się w firmach traktuje ludzi, którzy popełniają podstawowe błędy gramatyczne ? Dziękuje im się i zatrudnia tych, którzy owych błędów nie popełniają.

Rozumiem, że nie każdy jest urodzonym humanistą ale, żeby podstawowych zasad pisowni nie znać to jest grzech :D

#4 ble!!!

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 18:52

ModY, troche wiecej tolerancji, czy to naprawde jest dla ciebie problem ktorego niemozesz przeskoczyc?? ja mam dysortografie i nie potrafie pisac bez bledow, czy to sprawia ze nie jestes w stanie zrozumiec tego co mam do powiedzenia? wydaje mi sie ze w tych slowach nadal pozostaje jakas logika ,mimo ,ze czasem zamiast "ó" jest "u". naprawde chcial bys zyc w swiecie w ktorym wszyscy sa tacy sami? jesli mam byc szczery to ci powiem ,ze gdzies mam te slowne konwenanse, ta cala poprawnosc, juz bardziej razi mnie gdy ktos przekreca przyslowia czy porzekadla albo uzywa wyrazow ktorych znaczenie blednie rozumie ale i tak nie uwazam zeby nalezalo za to karac.
troche wiecej empatii i zrozumienia dla cudzych slabosci

pozdro ziomek :peace:

#5 gen

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 20:23

Ale czy to taki problem napisać coś i do worda skopiować? Bo mnie to boli jak ktoś pisze "ktury"...

#6 Jamaican

• Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 20:36

Pisanie z małej litery na początku zdania, czy nie stawianie przecinków nie przeszkadza mi w czytaniu postów. Jednak denerwują mnie i to bardzo błędy ortograficzne. Wystarczy używać firefoxa czy opery i od razu macie podkreślone błędy, ich poprawienie to kwestia paru sekund, i od razu forum lepiej wygląda. Po za tym jak ktoś będzie poprawiał błędy po sobie to w końcu nauczy się popełniać ich mniej, więc wyjdzie mu to tylko na dobre.

#7 p4weu

• Użytkownik
  • 134 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 20:48

Mnie najbardziej denerwuje pisanie calego postu w jednym zdaniu, bez przecinkow czy kropek. Trudno sie taki post czyta, a gdy jest dlugi to rezygnuje z czytania. :) Co do liter duzych to mi to nie przeszkadza ani troche, na GG pisze wszystko z malej litery, bo nie chce mi sie shiftu wciskac. :P Bledy oczywiscie tez bardzo raza. ;)

#8 loris

• Growerzy
  • 91 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 21:18

wiadomo ze przecinki czy male litery to nie problem ale ludzie

ModY napisał:

-ktury,
-tesh/tesz,
-powarznie,
-morzna
to przesada
dysortografia czy inne dysmozgowie nikogo nie usprawiadliwia. w takim wypadku wklejac do worda albo firefoxa sciagac.

#9 śVIRUS

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 21:23

popieram lorisa! jak ktos mi wyskakuje z pomórzcie albo innym gooffnem to az mnie trzesie, sam pisze szybko i czasem wogole gubie litery albo sadze literówki ale jak wice takie bledy ort to na prawde mam ochote walnac kogos slownikiem po glowie

#10 Gość_ModY_*

• Gość

Napisano 07 marzec 2009 - 22:05

Nie chcę się nikomu narzucać. Ale dbajmy o forum, skoro już postanowiłeś/aś się tutaj zarejestrować to dbaj o nie jak o :ganja: :]

Nie chce być aż tak upierdliwy. Jak ktoś piszę jedno, dwa zdania to nie musi koniecznie rozpoczynać z dużej litery i dawać masę przecinków i kropek. Ale ostatnio pewien użytkownik napisał dłuższego posta w postaci jednego zdania i to się tragicznie czyta. Chcesz żebyśmy pomogli ? Pisz starannie i zrozumiale.

Loris może faktycznie przesadziłem z tym ktury itp. Ale fakt są takie przypadki, że ludzie tak piszą. Nie chce się tutaj wymądrzać ale to się odbija również na naszą pisownię. Większość ludzi w Polsce to wzrokowcy, gdy w ciągu dnia widzi się tak błędnie napisane wyrazy, wpaja nam się to samo do mózgownicy i sami tak piszemy nie zdając sobie z tego świadomości.

Przepraszam bracia [i siostry] jeżeli kogoś uraziłem, nie chciałem. Ale dbajmy o to co mamy.

Pozdrawiam :)

#11 kulka

• Użytkownik
  • 45 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 22:41

Rowniez zwrocilem na to uwage hehe. sam zaczynam z malej litery i nie zawsze używam polskie znaki, ale dzisiaj mnie oslepilo wrecz jak przeczytalem 'ktury' i 'pomuszcie' .Tak posty z ostatniej doby zawierały takie wyrazy dosc ciekawe. mysle ze niepotrzebne jest dawanie warnow itp., ale mozna np. zmienic w panelu admina, zeby zamienialo jakies slowa na inne :zmiazdzony:

#12 CZAROdziej

• Użytkownik
  • 12 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 23:09

no niekture błendy asz bolom w oczy :D

#13 ble!!!

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 07 marzec 2009 - 23:46

jak dla mnie ten pomysl to szukanie dziury w calym, taka moja opinia.

co do uzywania odpowiednich przegladarek czy worda. ja mam firefoxa wiec wiadomo ze bledy mi podkresla ,ale wcale mnie nie kusi zeby je poprawiac, wlasciwie zanim pojawil sie ten temat nawet przez mysl mi nie przeszlo ze bledy ort moga kogos wkur***c, dla mnie takie emocje to cos nie normalnego w przypadku takiej pieroly. chyba powinienem wam panowie zazdroscic spokojnego zycia skoro to jest problem az takiej wagi. zeby nie bylo, ja tez ulegam emocjom np. ostatnio zabraklo mi przy wyplacie pensji jakichs 500zl i troche mnie to rozzloscilo ale zeby bledy ort? warto sobie czasem zadac pytanie: "wole smiac sie i cieszyc, czy byc wkur***nym???". ja je sobie zadaje dosyc czesto i odpowiedz zawsze jest taka sama a pierdoly jak ta o ktorej tu rozmawiamy traca znaczenie. przeciez w zyciu jeszcze nie raz z tym sie spotkacie, to nie uniknione, wiec chyba i dla was lepiej polozyc na to laske(i sie nie zloscic) i napewno lepiej np: dla kogos takiego jak ja czyli osoby z dysmozgowiem jak okreslil mnie loris, i osob mnie podobnych bo w zyciu i tak slow krytyki pod naszym adresem nie brakuje.
:peace:

#14 Gość_ModY_*

• Gość

Napisano 08 marzec 2009 - 00:29

ble!!! napisał:

... mysl mi nie przeszlo ze bledy ort moga kogos wkur***c...

My nie mówimy tutaj o błędach typu zaczęcie zdania z małej litery. Proponuję poczytać posty z ostatniej doby. Tu nie chodzi o szukanie dziury w całym, tylko koorwa ja nie będę się godziny zastanawiał co ktoś chciał mi przekazać, skoro cała jego wypowiedź jest w jednym zdaniu, bez żadnych odstępów.

ble!!! napisał:

...przeciez w zyciu jeszcze nie raz z tym sie spotkacie, to nie uniknione,
Tego można uniknąć, jak będziemy pouczać społeczeństwo jak się poprawnie piszę. Może uda się to ale jak będą tacy pesymiści jak niektórzy to będzie długa i żmudna droga.

ble!!! napisał:

... dla kogos takiego jak ja czyli osoby z dysmozgowiem ...
Błagam, nie rób z siebie kaleki. Wiesz, że 30 lat temu nie było czegoś takiego jak dysleksja/dysortografia ? Wiesz czemu ? Bo ludzie się nie opierdalali i media nie działały tak na mózgownicę. Kolega ze szkolnych lat miał dysleksje czy coś podobnego, pisał nawet specjalne testy do liceum inne niż pozostali. Wziął się za siebie i na maturze nie było mowy o czymś takim u niego jak dysleksja. Wyleczył się sam z tego i nie robił z siebie ofiary.

Nie mam tu zamiar nikogo obrażać czy coś. Ale dziś coś pękło we mnie jak zobaczyłem kolejnego posta w którym było więcej błędów niż wyrazów. Tego się czytać nie da.

#15 ble!!!

• Użytkownik
  • 39 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 01:13

ModY, proponuje zerknac do wikipedii co to jest dysleksja, bo na razie kolego to wykazales sie ignoranctwem

ModY napisał:

Tego można uniknąć, jak będziemy pouczać społeczeństwo jak się poprawnie piszę. Może uda się to ale jak będą tacy pesymiści jak niektórzy to będzie długa i żmudna droga.

to jest np: bzdura. tu nie chodzi o pouczanie, to jest mechanizm ktorego nie ogarniasz. dyslektycy znaja czesto wszystkie zasady pisowni ale popelnianie bledow w ich przypadku nie ma nic wspolnego z brakiem znajomosci zasad, to ze imie czy nazwisko jest pisane z duzej litery wie kazdy a jednak czesto u osob z tym problemmem popelnianie bledu jest tu nagminne.

ModY napisał:

Wiesz, że 30 lat temu nie było czegoś takiego jak dysleksja/dysortografia ? Wiesz czemu ? Bo ludzie się nie opierdalali i media nie działały tak na mózgownicę.

aaaaa czyli np Einstein czy Newton zyja i maja mniej niz 30 lat? tak? takze ustosunkowujac sie do twojego pytania odpowiem: wiem, ze 30 lat temu było cos takiego jak dysleksja a nawet znacznie wczesniej. a co do przypadku twojego kolegi to bardzo czesto sie zdaza,ze dysleksja mija w okresie zbiegajacym sie z dojrzewaniem.

nie obraz sie ale sugeruje zapoznac sie z danym tematem zanim zaczniesz o nim dyskusje.

kaleki z siebie nie robie, nie rozum mnie zle. uwazam tylko, ze kazdy powinien znac swoje miejsce w szeregu, zdaje sobie sprawe ze swoich atutow ale rozmowa o slabosciach nie sprawia mi problemu.

a temat o ktorym rozmawiamy to jak widze bardziej problem tolerancji(i jej baraku). nie bola mnie oczy jak ktos pisze nie zrozumiale, pali crack, ma swastyke na karku, jest emo czy co kolwiek innego. nie lubie ogladac 2 calujacych sie facetow, ale nie wydzieram sie: "ludzie odizolujcie ich od siebie!!" (albo dajcie im za to warna), tylko odwracam wzrok. nie wpieprzam sie z buciorami w cudze zycie. tyle ode mnie.

#16 Deadcell

• Użytkownik
  • 59 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 01:55

ble!!!, ingerowanie w czyjeś życie to jedno, a poziom gramatyki na forum to drugie..
Nie karać, po co samemu się więzić.. zwracać uwagę, a moderatorzy mogliby podkreślić na czerowo takie słówka, może to by skłoniło ich właścicieli do edycji postów..
Nie wiem jak Ty, ale ja nie lubię czytać "dziwnych" wyrazów. chociaz poniektóre to mnie wpędzają w dobry nastrój ; ].

#17 śVIRUS

• Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 02:05

ble!!! dyslektyk nie umie pisac choc zna regule ja znam te reguły a nie moge patrzec na wypociny o których mowa, ale po glebszym przemysleniu trzeba sie bedzie przyzwyczaic bo chyba nie zmusisz nikogo zeby pisal poprawnie ortograficznie (gramatycznie to juz chyba za duzo...) ale wedug mnie oni szkodza tylko sobie pokazuja jakimi są matołami pokemonami czy innymi stworami, bylo cos o patreniu na takie cos i uczeniu sie, to zamiast oddawac sie ojcu komputerowi i matce telewizji moze dla równowagi poczytac ksiazke?;-) ja dalej pozostaje przy idei nagradzania ludzi którzy kompletnie nie szanuja czytajacych... może jakas specjalna grupa w bardzo oczojebnym kolorze? dzieciaki boja sie byc wyniesione na piedestal za swoje błędy i staraja sie tego unikać;-) jesli nie beda pisac unikniemy głupot (w 98%) a jesli beda pisac to bedziemy miec nowe mistrzowskie ale bez błędów;-)

nota bene widzialem ostatnio na jakims form notke od moda:
Poprawione przez XXX powód: literówki.
mocne nie?

#18 cheton

• ModTeam
  • 1125 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 16:26

Idiotyczny pomysl.Praktycznie do kazdego postu idzie sie przypierdolic.Wam przeszkadzaja ortografy, a mi interpunkcja i z tego powodu mam Wam ostrzezenia dawac?Jedni sa dobrzy ze scislych, a inni z polskiego.Czy popelniajacych bledy nalezy pietnowac?Nie wydaje mi sie, bo ponad polowa forum mialaby warny za bledy.Sporo osob piszacych w tym temacie takze.Ja, np. nie uzywam polskich znakow, bo mi sie nie chce.Co do poprawiania przez moderatorow postow, to tego juz wogole sobie nie wyobrazam.Pewnie co drugi post trzeba by bylo poprawiac, a to jest dosc czasochlonne.

#19 Kurtz

• Użytkownik
  • 150 postów

Napisano 08 marzec 2009 - 17:17

cheton napisał:

Czy popelniajacych bledy nalezy pietnowac?
Nalezy, o ile uwazaja, ze nic z tym nie musza robic.
Sadze, ze nikt tu nie mowi o czystosci totalnej, bo kazdemu zdarza sie popelniac bledy, ale niektorzy pisza tak, ze powinni zostac cofnieci do pierwszych klas podstawowki.
Rosnie nam spoleczenstwo debili i trzeba z tym walczyc. Z tym narodem i tak nie jest za dobrze, wiec starajmy sie troche opoznic jego zanikanie.

#20 Gość_ModY_*

• Gość

Napisano 08 marzec 2009 - 19:10

cheton, tak tylko z Tobą jest inaczej. Twojego posta da się przeczytać, ciul że nie używasz polskich znaków ale stawiasz kropki i jakoś to wygląda a nie jak ktoś walnie 12 linijek w jednym zdaniu i to jeszcze tak nasrane, że nie zrozumiesz z tego bełkotu nic.

Nie mówimy tutaj o idealnej ortografii niczym Sienkiewicz. Ale chociaż jakieś podstawy, żeby to się dało czytać. Jak wszyscy zaczną się opierdalać to z forum zrobi się burdel i tyle będzie. Zdaje sobie sprawe, że nie każdy to urodzony humanista ale chyba podstawy ortografii zna ? Idąc do byle jakiej roboty, podpisując umowę o pracę czy to coś pisząc zwracasz uwagę czy nie walnąłeś jakiegoś byka. Mi nie chodzi tutaj o tryby przypuszczające etc. Ale o to, żeby koorwa ludzie pisali chociaż zdaniami i nie walili błędów typu 'pomorzecie mi' czy 'terz tak sondze'.

Gdyby ktokolwiek walnął taki błąd na choćby jakimś egzaminie to wyśmiano by go po prostu. A z debilizmem trzeba walczyć !

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 members, 1 guests, 0 anonymous users